miercuri, 9 ianuarie 2008

prajitura cu visine

Desert rapid cu cirese - reteta americana

1 cup (2 sticks) de unt sau margarina
1 1/2 cups zahar granulat
4 oua
2 cups faina
2 lingurite (praf de copt) baking powder
1 lingurita extract de migdale (almond extract)
1 can (21 oz) de cherry pie filling
zahar pudra pentru presarat deasupra

Se preincalzeste cuptorul la 350*F

Se amesteca untul cu zaharul intr-un bol larg. Se adauga pe rind cele 4 oua intregi, batind pina se incorporeaza bine si e cremos.
Se adauga extractul de migdale. Se adauga faina amestecata cu praful de copt. se amesteca bine sa fie uniform aluatul.
Se unge generos o tava de 13X9 inch si se goleste aluatul netezindu-se cu o spatula.
Deasupra se pune cu lingura in 16 locuri (ies 16 portii generoase) fillingul de cirese. (eu il pun in mai multe locuri, cam peste tot cite un pic... fac cu ochiul ) si se da la cuptor cam 45-50 de minute (incercati cu scobitoarea !).
fillingul o sa "coboare la fund!
Se poate rasturna pe un platou cu "fundul in sus" si pudra cu zahar, sau servi cu frisca indulcita putin, sau cind e calduta cu inghetata !

Nota: se poate inlocui cherry pie fillingul (amestecul de cirese) cu bluberry pie filling (amestec de afine) si atunci nu mai pui extractul de migdale !

Prajitura cu visine (a la LILI)

7 oua
18 linguri zahar tos
5 linguri apa
10 linguri ulei
18 linguri faina
1 lingura bicarbonat
Visine (fara simburi si scurse de zeama)

se incalzeste cuptorul la 350 *F
Se unge o taba mai mare si cu peretii mai inalti de 3 degete!)

Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul pe rind, batind in continuare, apoi apa, tot pe rind, batind bine, galbenusurile, pe rind, uleiul ca la maioneza si faina amestecata cu bicarbonatul (eu am pus praf de copt de fiecare data ca "am gresit" prima data borcanele, si apoi am facut tot asa Rizind ). Se amesteca sas fie uniform aluatul, fara cocoloase, se pune in tava unsa bine, iar deasupra se pun visinile in strat uniform.
Se coace la 350*F cam 60-70 de minute,
(Incercati cu scobitoarea pe la 55 de minute).
Se rastoarna pe un platou si se pudreaza cu zahar!

Prajitura cu visine (dospita)

20 linguri lapte caldut
3 linguri zahar
1/2 lingurita drojdie uscata
putina sare
4 oua separate
1 lingura untura (sau unt)
faina cita ia sa iasa un aluat mai moale ca de piine
un castronel de visine fara simburi si scurse bine de zeama
8 linguri zahar pentru albusuri

Se amesteca 20 de linguri de lapte caldut cu 3 linguri de zahar si cu drojdia uscata, si cu putina sare (1/2 de lingurita)
Separat se freaca untura cu cele 4 galbenusuri, si se adauga prima compozitie, amestecind bine. Se adauga pe rind cite o lingura de faina, amestecindu-se, apoi framintindu-se , sa iasa un aluat mai moale, dar care sa se poate intinde.
Se intinde aluatul intr-o tava, imediat, iar peste el se pun visinile una linga alta, dupa ce le-am scurs de zeama, si fara simburi, desigur!
Se lasa cam jumatate de ora sa "creasca" aluatul, apoi se da la cuptor.
In timp ce se coace prajitura, se bat 4 albusuri cu 8 linguri zahar !

Cind e aproape coapta (de 3/4 ) (cam dupa 20-25 de minute, depinde de cuptor) se scoate tava din cuptor si se intinde rapid peste toata tava spuma de albusuri, se mai da la cuptor inca un pic sa se intareasca si spuma.

Niciun comentariu: